Tuesday , June 25 2024
Noutati

Tomografie Oculara In Coerenta Optica

La ce ajuta o tomografie oculara in coerenta optica (OCT)?

O tomografie oculara in coerenta optica este o tehnologie in curs de dezvoltare pentru realizarea imaginilor in sectiune transversala de inalta rezolutie. Procedura poate furniza imagini in sectiune transversala ale structurii tesuturilor la scara micronului in situ si in timp real.

Utilizarea OCT in combinatie cu catetere si endoscoape permite imagistica intraluminala de inalta rezolutie a sistemelor de organe. Procedura poate functiona ca un tip de biopsie optica si este o tehnologie imagistica puternica pentru diagnosticarea medicala.

Spre deosebire de histopatologia conventionala, care necesita indepartarea unui esantion de tesut si prelucrarea pentru examinare microscopica, OCT poate furniza imagini ale tesutului in situ si in timp real.

Tomografia oculara in coerenta optica (OCT) poate fi utilizata acolo unde biopsia excizionala standard este periculoasa sau imposibila. Se foloseste pentru a reduce erorile de prelevare asociate cu biopsia excizionala si pentru a ghida procedurile interventionale.

Tomografia oculara in coerenta optica (OCT) in comparatie cu ultrasunetele

Imagistica OCT este oarecum analoga cu imagistica cu ultrasunete, cu exceptia faptului ca foloseste lumina in loc de sunet.

De ce o Tomografie Oculara In Coerenta Optica? Din cauza analogiei dintre OCT si ultrasunete, este util sa incepem prin a lua in considerare factorii care guverneaza imagistica OCT in comparatie cu imagistica cu ultrasunete. Pentru a efectua imagini in sectiune transversala sau tomografica, este mai intai necesar sa se masoare structura interna a materialelor sau tesuturilor de-a lungul unei singure dimensiuni axiale sau longitudinale.

In OCT, primul pas in construirea unei imagini tomografice este masurarea distantei axiale sau a informatiilor privind intervalul din material sau tesut. Exista mai multe variante de realizare ale OCT. In esenta OCT efectueaza imagistica prin masurarea intarzierii ecoului si a intensitatii luminii retrodifuzate sau reflectate din microstructura interna a materialelor sau tesutului.

Imagistica cu ultrasunete este o modalitate de imagistica clinica bine stabilita si este utilizata intr-o gama larga de aplicatii. Avem exemple de la imagistica sistemelor de organe interne, imagistica endoscopica transluminala si imagistica intravasculara pe baza de cateter.

In ultrasunete, o unda sonora de inalta frecventa este lansata in materialul sau tesutul care este fotografiat folosind un traductor cu sonda ultrasonica.

Alegerea ideala

Unda sonora calatoreste in material sau tesut si este reflectata sau imprastiata inapoi din structurile interne cu proprietati acustice diferite. Frecventa undei sonore determina rezolutia imaginii in ultrasunete, frecventele mai mari producand rezolutii mai mari.

Cu toate acestea, atenuarea undei sonore are loc si odata cu propagarea, iar frecventele mai mari au adancimi reduse de imagine.

Tomografie Oculara In Coerenta OpticaComportamentul in timp sau structura ecou a undelor sonore reflectate este detectata de sonda ultrasonica, iar intervalele si dimensiunile structurilor interne determinate din intarzierea ecoului. Acest principiu este, de asemenea, similar cu cel utilizat in detectarea razei radar a aeronavelor.

In OCT, masuratorile distantei si microstructurii sunt efectuate prin retroreflectarea si raspandirea undelor luminoase din diferite caracteristici microstructurale din material sau tesut.

In scopuri de ilustrare, este posibil sa se vizualizeze functionarea OCT gandindu-ne la fasciculul de lumina ca fiind compus din impulsuri optice scurte. Cu toate acestea, este important de remarcat faptul ca, desi OCT poate fi efectuata folosind lumina cu puls scurt, majoritatea sistemelor OCT functioneaza folosind lumina cu lungime de coerenta scurta cu unda continua.

In plus, au fost demonstrate o gama larga de alte abordari de masurare OCT care masoara proprietatile spectrale ale luminii cu coerenta scazuta sau utilizeaza lumina cu latime de linie ingusta reglabila rapid.

Concluzie

Acest articol v-a prezentat asadar informatii atat despre o tomografie oculara in coerenta optica (OCT) cat si despre ultrasunete. Speram ca informatiile dobandite in acest articol sa va fie de mare ajutor.

Citeste si...

Cabinet Dentar Brasov

Cabinet Dentar Brasov

Cabinet Dentar Brasov – Alege Specialisti In Sanatatea Zambetului Perfect! Alegeti mereu un Cabinet Dentar …

Close